13/09

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 19:21

Het ontbijt genuttigd, tja wat doe je anders met een ontbijt.

De voormiddag hadden we vrij 😊, maar vrij voor een fotograaf is rondlopen om de laatste beelden te schieten, gaan rondkijken om nog een ultieme laatste mooie foto te maken en op deze manier ontdek je nog leuke hoekjes en plekjes.

Maar wat jammer dat de commercie voor de toeristen hier ook hoog tij vieren, een paar jaar geleden stonden er over gans Khiva een tiental nu zijn het bijna honderd als het niet meer is, maar ja de mensen moeten hier ook leven dat snappen we wel, maar daarom is het ook leuker in de zijstraatjes waar geen kraampjes staan en waar geen toeristen lopen.

Maar ook bij ons hebben de kraampjes of beter gezegd de verkopers zaken gedaan, want je laat je toch regelmatig verleiden tot een aankoop of een souvenirtje.

En dan loop je door die straatjes en klinkt er plots luide muziek en beginnen er een aantal dames spontaan te dansen, gratis animatie. Iets later komt er een bruidspaartje en die beginnen ook te dansen samen met hun gevolg, heel leuk om te zien en het schept een bijzonder sfeertje.

Rond de middag kwamen chauffeur en gids ons ophalen om naar Urgench te rijden een rit van zo’n 45 minuutjes, dat vliegt voorbij want er is altijd zoveel te zien en je kijkt dan echt liefst niet naar het verkeer voor, naast of achter je, op een haartje scheren ze je voorbij, getoeter en schreeuwend om elkaars stommiteiten.

Onderweg stopten we om te lunchen, nadien hoorden we dat dit geen restaurant genoemd werd, maar een diner, kun je alleen maar eten en dan sluiten ze tot de volgende etenstijd. We krijgen een heel uitgebreid menu, vele mooie plaatjes die eigenlijk niet veel vertellen, want je zag gebakken vlees op de foto, maar de vraag was dan wat voor vlees was het, lam, rund, lever, paard… en er stonden geen prijzen naast de foto’s, we maakten deze opmerking tegen de gids, maar die leek het normaal te vinden wij vertelden hem dat wij het niet fair vonden omdat ze dan vast een ander tarief hanteerden voor de toeristen dan voor de locals. We stuurden een bericht naar Gulya (onze reisorganisatie die als een moederkloek voor ons zorgt), we kregen het antwoord dat de ober de prijzen op zijn tablet had laten zien, dat was dus aan de gids, voor ons was het een verrassing tot we de rekening kregen. Misschien hebben ze ons wel meer aangerekend dan ze aan hun mensen aanrekenen maar we mochten niet klagen, het was een normaal bedrag als we voor een 6/7 euro gegeten en gedronken hebben, dus vb een vleesschotel, fritjes apart en een liter bier, dan zitten we aan een normale prijs. België doen jullie het beter?

In Urgench werden we opgewacht door Muhiddin Palvanov, Marleen en John kennen hem van een vorige reis, hij heeft toen voor hun opgetreden. Dit is een fantastisch leuke man, hij spreekt en begrijpt maar een paar en met een paar bedoel ik echt maar een paar woorden Engels.

Hij heeft ons naar de muziekschool gebracht waar hij Saxofoon doceert. We werden door de directeur ontvangen en naar verschillende klassen gebracht, waar kinderen muziek speelden of opera zongen voor ons, waar gezangen voor vrouwen gebracht werden en voor mannen, het was gewoon prachtig allemaal.

Hierna zijn we naar een bazar geweest, een hele grote op een nieuwe locatie, hij was enorm groot en door zijn grootte viel de drukte mee, hier werd ook alles verkocht wat je in je huishouden nodig kunt hebben van voedsel, kruiden, noten, fruit, verse groenten, olies, thee, poetsproducten noem maar op het was er.

Heel lang zijn we er niet gebleven, we hadden dorst 😊 en zijn daarom al naar het restaurant gereden waar Muhiddin zou optreden voor ons en waar we ’s avonds zouden eten.

Man, man man wat is die kerel een muzikant, hij was ook heel fier om zijn zoon voor te stellen die ook saxofoon speelt (17 jaar). Muhiddin kan ook zingen, ik krijg er kippenvel van als hij liedjes van Louis Armstrong zingt.

Hij heeft de verdere namiddag gezongen en saxofoon gespeeld met zijn zoon, het was een fantastische middag.

Nadien hebben we er lekker gegeten (en gedronken) we hebben de artiesten en onze chauffeur ook uitgenodigd om met ons mee te eten.

De gids zei dat hij zijn vaderlijke plichten moest volbrengen, kinderen van school halen enz… en liet ons dus achter met een chauffeur die geen woord Engels spreekt en de weg ook niet kende in Urgench.

Muhiddin heeft dan voorop gereden om de weg naar de luchthaven te tonen, daar heeft hij ons ook verder geholpen met onze koffers en met de check in hij is een prachtmens!

We vlogen business dus we zaten lekker ruim, kregen een drankje voor het opstijgen. Tijdens de vlucht weer een drankje en een lekkere warme croissant met kaas. Het was ook maar een korte vlucht van nog geen uur.

Hier stond een chauffeur ons op te wachten en bracht ons naar Al Anvar hotel in Tashkent, een vrij recent hotel met prima kamers, heel netjes, een goede badkamer met een goede douche een luxe hotel!

Het was weer een kort nachtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.